A húsfeldolgozóipar

A húsfeldolgozóiparMagyarország iparának jelentős részét tette ki a húsfeldolgozás már az Árpád korban is amikor a bor és nemes fémek mellett élőállatot hajtottak ki a vásárokba. De a tizedet és a kilencedet is meglehetett fizetni természetben tehát búzával, borral levágott állattal. A középkor folyamán fontosabbá volt az állatok levágása, hogy egy családnak télen is legyen húsa, amelyet sóval tartósítottak. A török hódoltság idején terjedt el az is, hogy sertést kezdtünk tartani, amit szintén levághattunk, ha muszáj volt. De inkább meghagytuk, hogy távol tartsa a mohamedán vallásúakat, akik nem ehetnek disznóhúst a vallásból kifolyólag. Mária Terézia is rájött, hogy ha van megfelelő mennyiségű termés akkor a földművelő réteg félre is tud tenni magának de adózni is tud belőle. A reformkor folyamán kezdtek kialakulni az ilyesfajta gyárak de jelentős lépés csak a dualizmus idejében történt amikor megalakult a Pick és a Gyulai, amely még ma is működő két gyár és családi vállalkozás. Ezután a magyar élelmiszeripar egy két terméke világhírre tett szert. Az első világháború után az élelmiszeripar volt az egyik ágazat mely az országhatáron belül maradt. A szocialista időkben államosították ezt az ágazatot is majd privatizálták 1990 -et követően. Tehát a húst több féle képpen fel lehet dolgozni, ott a karaj, a comb a lapocka a rengeteg belsőség. A www.jaszapatiallas.hu álláskereső honlapon most akár ebben az ágazatban is el lehet helyezkedni, hisz rengeteg hirdetés közül válogathatnak az álláskeresők !

No Comments

Post a Comment